Kaninhålan

Paket.

Ikväll hämtade F. ett paket som vi beställt från Tyskland. Vi har ett nytt litet projekt på gång som ska bli riktigt spännande.
Vi ska skaffa snäckskalslekare. Snäckskalslekare kallas en grupp mycket små ciklider som leker i snäckskal. De ciklider vi ska skaffa har sitt ursprung i Tanganyikasjön i Afrika och är ca 4,5 cm "stora". I paketet är alltså ett nytt litet akvarium, mycket snyggt med rundade hörn. Akvariet är komplett med ytterfilter och belysning och vi beställde också sand så nu är det "bara resten" kvar. Vi tänker starta upp långsamt så att vi är säkra på att vattenvärdena håller sig stabila. Snäcklekarna vill ha basiskt ph så vi planerar att höja ph så att det ligger på 8. Det kommer alltså att dröja innan vi kan beställa cikliderna. Förutom sand på botten så ska akvariet inredas med snäckor, stenar (bra till att skapa revirgränser) och lite växter (bra för vattenkvalitén).
Planen är att det när allt verkar ok ska flytta in en grupp Lamprologus multifasciatus.  

 

Akvarium från Dennerle.

 


Ny kille.

Vi har funderat ett tag på om vi ska köpa in en ny gotlandskanin inför den kommande "avelssäsongen" el vänta till nästa år och om vi i så fall ska satsa på en hona el en hane. Vi står inför ett generationsskifte i vår genbank och behöver då få in nya gener för att kunna fortsätta aveln på vissa av avkommorna från vår uppfödning. För ett par dagar sedan beslöt vi oss för att det blir en kille vid namn Östen  som får flytta hit. Denna hanes härstamning passar alla våra honor så vi kommer att kunna variera avelskombination vilket känns extra bra. Dessutom så har vi tidigare försökt ta in gener från Östens morfar till vår genbank men av olika anledningar så har det inte blivit så.
Vi hoppas att Östen ska ge riktigt fina "småskuttar" till våren.

Östen: 

gotlandskanin Östen

 


Dags för fröer.

 

Denna vecka kom det fröer med posten:
Petunia, lobelia, luktärt, minipensé, svansfjädergräs, chili och paprika. 

Det dröjer inte länge förrän det är dags att så de första. Först med att komma i sålådorna blir minipenséerna.

Provar några nya sorter i år bl.a. minipensé `Sorbet XP Delft Blue´ och Paprika `Brownie´: 

fröer

 

 


Gotlandskaniner - Foton.

 
Gotlandskaninerna tycker mycket om äppelgrenar, mums:

gotlandskanin 

gotlandskanin

gotlandskanin


2016.

Ett nytt år är här och ett nytt år börjar även för genbanken.

2015 miste vi en gammal kär kaninvän, vår första avelshane gotlandskaninen Zulu. Han blev ca 8 1/2 år och var alltid så glad och mysig. Året innan köpte vi in en hane vid namn Knutas och han är ättling till Zulu så lite av Zulu finns kvar hos oss även om det har gått några generationer emellan.
Generationsväxlingarna går tyvärr ganska fort i gotlandskaninaveln och det är något vi genbanker bör tänka på. Vi bör sträva efter att hålla så långa generationsintervall som möjligt eftersom vi för varje generation kommer längre bort från ursprungsdjuren. Så att behålla och avla på djuren så länge som möjligt är att föredra. Något man även kan tänka på då man köper in nya avelsdjur, det är bara bra om föräldradjuren är lite äldre.
Vi har bestämt oss för att pensionera våra två äldsta honor från avel, de blir 6 år i år och får fortsätta att leva gott men utan kullar att ta hand om. Vår äldsta hane som blir 7 år planerar vi att försöka få en (troligtvis sista) kull ifrån.
Det är alltså dags för lite generationsskifte i vår genbank. Vi planerar 2-3 kullar i år alltså färre än förra året då vi hade 5 st. 
I dagsläget är det osäkert vilka avelskombinationer vi kommer att välja.

 

«januari 2016»
tiontofr
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Senaste inlägg
Kycklingar.
Midsommar.
Gotlandskaniner, ungar - Foto.
Gotlandskaniner, ungar födda.
Glad Påsk!
Det doftar vår.
Gotlandskaniner, ungar - Foto.
Gotlandskaniner, ungar födda.
Paprikaplantor.
Dags för vårblommor.

Arkiv
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2015
  2014
  2013
  2012