Kaninhålan

Hö.

Idag är det dags att åka och hämta hö till våra gotlandskaniner.

Sedan ska det fortsättas med bygget till dem. Gäller att passa på när det är uppehåll i regnandet.

 


Planterat.

Idag har vi planterat granen, dagliljan, krusastilben, rosen `Friesia´ som stått i kruka i sommar och tulpanlökar `Portofino´och `Maureen´. Ovanför lökarna planterade vi gamla doftviolplantor. Har också tagit upp dahliaknölarna.
Det har regnat i två dygn i sträck nu så det var mycket blött i marken.

 


Vintergrönt, luktärtor och lökar.

Imorse var det bara en ynka grad, brrr !

Igår var vi iväg till en växtbutik som hade rea. Där köpte vi en abies koreana `compacta´ men nu hittar jag inte den sorten någonstans när jag söker på nätet så jag undrar om den har ett annat sortnamn, irriterande.

Det är i alla fall en småvuxen ädelgran med upprättstående blålila (jättefina) kottar. Det är trevligt att ha något i trädgården som behåller form och färg även på vintern.

Vi köpte även en daglilja `Pink damask´ och en krusastilbe `Sprite´ denna astilbesort har vi redan och det behövs en planta till. 

Ikväll var vi ute i regnet för att titta ut den plats som granen ska planteras på och sedan plockade vi in vad som troligen blir de sista blommande luktärtorna för i år. De har så otroligt fin färg och doft. Ska nog så de mörkt blålila nästa år igen, den ljusa är av okänd sort. 

Luktärt


Idag kom paketet med tulpanlökar som vi beställt från bulbs.se, Så kul ! De ser jättefina ut, och snabbt gick det också vi beställde för bara en vecka sedan.

 


Kaninflytt.

Idag började gotlandskaninerna Astrid och Clemens resan till sitt nya hem.

Vi önskar er lycka till !

 


Höstfägring.

 Foton från dagen.

 Klättervildvinet på spaljen/vindskyddet börjar få sin fina höstfärg:

 

 Fina färger har också alunrötterna, här är några av de vi planterade förra veckan:

Cherry Cola och Mahogany

 I eftermiddag planterade vi lite tulpaner igen.

Liljeblommande rubinröda tulpanen `Red Shine´ tillsammans med nästan svarta enkla sena tulpanen `Queen of night´, hoppas Q. of N. kommer igen de brukar kunna göra det (köpta förra året). Tror det kan bli en fin kombination.

Liljeblommande vit/rosa tulpanen `Hollande Chic´ hoppas även dessa kommer igen (köpta förra året).

Eftersom vi inte hittat alla de tulpanlökar vi sökt efter ute i butik så skickade vi en beställning på den ena sorten via nätet idag. Blev även två andra sorter som är nya för oss. Den orangefärgade liljeblommande tulpanen `Cobra´ och en orangerosa enkel sen tulpan vid namn `Dordogne´. Spännande.

 


Rovfågel.

Idag är det riktigt höstrusk väder. Regn och blåst.

Denna vecka har jag varit sjuk igen, suck.

Har haft en stor stilig rovfågel på besök i trädgården denna vecka. Kanske trodde den att den skulle hitta höns till middag. Men vi har inte haft höns sedan förra höstens rovfågelattack.

Igår var det fint väder och då planterade F. darwin-hybrid tulpanerna och de vita och blålila krokusarna. 

Denna helg blir det att fortsätta med bygget till kaninerna, känns som att det börjar bli bråttom nu när hösten kommit med stormsteg.

 


Erithacus rubecula - Rödhake.

Tittade som vanligt ut genom sovrumsfönstret på den rabatt som vi planterat med tanke på att den ska vara som finast under vår/försommar och höst. I den stoltserar en jättefin rödbladig perukbuske som i år växt sig större. Den är så vackert röd nu och extra fint är det när morgonens dagg ligger som glittrande pärlor på bladen.
Idag fick jag som "bonus" se en rödhake sitta bland växterna. Tror det tidigare bara har hänt på vintern att jag sett rödhake här i vår trädgård. Rödhaken är ca 14 cm och har ett knubbigt utseende. Den har stora mörka ögon och fjäderdräkten är orangeröd på "framsidan". De är jättefina. Enligt vad jag läst är det en skogsfågel som även förekommer i trädgårdar och parker med tät undervegetation.
Denna rabatt passar väl fågeln bra då eftersom den till största delen är uppbyggd av olika buskar och marktäckande växter. Överhuvudtaget har trädgården blivit ganska "lummig" nu när de häckar av häggmispel och avenbok som vi planterat har växt till sig.
Har funderingar på att plantera några träd i höst. Men har svårt att bestämma sort. Jag gillar träd. Det vilar något rofyllt över ett gammalt stort träd. De är så viktiga för miljön och för att få det mysigt i trädgården. Det känns viktigt att välja rätt träd och placering från början eftersom det tar lång tid för dem att växa till sig så därför har jag tvekat i några år nu. Tycker det är dags att vi bestämmer oss nu.

Denna dag ägnas åt våra gotlandskaniner. De ska få rent och fint och så ska några fotodokumenteras m.m.

 


Bygget.

Idag har det rivits (gamla), mätits, funderats, sågats, målats. En bra början på ny "kaninlya".

 


Solsken.

Igår och idag har solen äntligen visat sig, välbehövligt.

Ikväll har vi planterat de alunrötter vi köpte på Ulriksdal. Vi satte dem längs kanten av en befintlig rabatt. Även två av de alunrötter vi hade sedan tidigare fick flytta till samma rabattkant. Det blev jättebra. Var tvungen att flytta några vitblommande fänrikshjärta som satt på den platsen men inte verkade trivas. Fänrikshjärtan är nu tillfälligt nergrävda i en odlingsbädd, återstår att fundera ut var de ska sättas.

I helgen ska det byggas en ny vinterbostad till några av våra gotlandskaniner.

 


Höstrusk.

Idag är det grått och blåsigt. Har ägnat dagen åt våra gotlandskaniner men även satt några lökar. De blandade narcisserna blev först i jorden sedan sattes blå pärlhyacint och orkidénarciss `Thalia´ och till sist de blandade krokusarna.
Smålök och narcisser behöver sättas så tidigt som möjligt medan tulpaner klarar att vänta till senare.

Här kommer foton på lökarna vi köpte igår.

"Blandade" narcisser:

Narcisser.

`Maureen´:

Tulpan `Maureen´.

`Portofino´:

Tulpan `Portofino´.

 


1:a September.

I dag har F. rensat bort en del överblommat och ogräs från rabatterna. Ser liiite bättre ut nu i alla fall. Sedan var det dags för en tur till återvinningen.

På kvällen köpte vi fler lökar.

Denna gång en stor påse (25 st) med "blandade" narcisser och 2 sorters enkelblommande sena tulpaner `Portofino´ (20 st) och `Maureen´ (20 st). Dessa har vi inte haft förut. Kul att prova.

Köpte även några nya krukväxter till fönstren, tre saint paula, vinröd, ljusblå, rosa och en grön växt. 

 

«september 2012»
tiontofr
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Senaste inlägg
Kycklingar.
Midsommar.
Gotlandskaniner, ungar - Foto.
Gotlandskaniner, ungar födda.
Glad Påsk!
Det doftar vår.
Gotlandskaniner, ungar - Foto.
Gotlandskaniner, ungar födda.
Paprikaplantor.
Dags för vårblommor.

Arkiv
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari