Kaninhålan

Blogg

Gotlandskaniner - Foton.

 

Gotlandskaniner är inte alltid så medgörliga som fotomodeller.
Så här krångligt kan det vara:

gotlandskaniner

gotlandskaniner

Bättre så:

gotlandskaniner

gotlandskanin

På bilderna: brun/vit hane ca 8v. gammal med sin söta syster. 

 


Härliga höns.

 

Ny herre på täppan skakar "resdammet" ur fjädrarna  :

FFS Tupp

Tupp av rasen Fiftyfive Flowery Silver.

"Guldhönan" inspekterar hallonsnåret:

FFG Höna

FFG Höna

Höna av rasen Fiftyfive Flowery Guld.

Vackra "Tant Gredelin" med "hatten" käckt på svaj:

FFS Höna

FFS Höna

Höna av rasen Fiftyfive Flowery Silver.

"Tant Brun" letar efter något gott:

Brun Leghorn Höna

Höna av rasen Brun Leghorn.

Det var drygt tre år sedan sist men nu har vi äntligen höns i trädgården igen. Fyra hönor och en tupp flyttade in igår. Hemresan gick bra. Vi släppte ut dem i rastgården och ställde upp dörren till deras hus så att de lätt skulle kunna hitta in. Tuppen började genast krafsa i de gamla löven efter något "mumsigt" att äta och lockade på sina hönor. Efter att ha inspekterat gården letade tuppen upp redet i deras nya hem och lade sig där för att visa sina damer att här går det bra om ni värper och nån timme senare hade vi tre ägg i redet. Föredömligt "jobbat" av tuppen (och hönorna) så här långt.
När de har vant sig vid oss och sin nya miljö är tanken att de ska få gå fritt i trädgården också.
Då hoppas vi att han även är bra på att vakta sina hönor och att hålla ihop sin lilla flock.

 


Gotlandskaniner o solsken.

 

Det härligt soliga vädret som var under påsken inspirerade våra gotlandskaniner. Flera av honorna var sugna på smått. Eftersom vi nu hittat (vad vi hoppas är tillräckligt med) hö så har vi bestämt oss för att det är dags att låta några av våra gotlandskaniner få ungar. Under påskhelgen har Ohlala fått träffa sin partner Östen:

gotlandskanin Ohlala  gotlandskanin Östen


Vi har nu förhoppningsvis två kullar på gång eftersom Kramsnö redan tidigare har fått träffa Knutas.
Båda honorna blir förstagångsföderskor medans hanarna är mer rutinerade. Hoppas nu på att ett gäng sötnosar föds i slutet av april och i början av maj.

Påskhelgen har tillbringats utomhus, behovet av att tanka solsken efter denna långa mörka vinter känns stort. Självsådda askar har fått växa fritt i flera år och nu var det hög tid att såga ner dessa då flera av dem redan börjat bli riktigt grova småträd. Som vanligt denna årstid är vi sugna på att ha några höns "pickandes" i trädgården. Så urstädningen av vårt lilla hönshus påbörjades också så får vi se framöver hur det blir men om vi hittar några fina så är det möjligt att de får flytta in. Det är ett par år sedan vi hade höns sist så rastgården behöver renoveras lite också, ett par nya stolpar efter en av sidorna och kanske lite nytt hönsnät. Vi hoppas på fler soliga helger framöver så vi kan få fixa färdigt.

  


Gotlandskanin.


Liten blir stor och "flyttar hemifrån".

Idag var det dags för fina gotlandskaninen Bill att flytta till nytt hem där han ska föra generna vidare i genbanksavel. Lycka till !

Bill.

Maj -17.

Bill.  Bill.

Mars -18. 

 


"Penséfrossa".


Minipenséer är min favoritblomma så trots att vi sår några själva så kan jag inte låta bli att också köpa några, kan knappast bli för många. Köpte 38 st i olika färger som nu ska planteras i div odlingskärl. Här har vi fortfarande ganska många minusgrader så att sätta ut dom går inte men som tur är har vi ett svalt utrymme som håller plusgrader och där får de stå och växa till sig tills våren är här och de äntligen kan flyttas ut. Våren är efterlängtad !

Minipenséer.  Minipenséer.

Minipenséer.  Minipenséer.

  


Blommor på gång.


Nu "knoppas det" i våra egenodlade penséer och första blomman har slagit ut. Även våra chiliplantor har bildat blomknopp och växer så det knakar men där nyper vi bort knopparna, då vi tycker att det är för tidigt för frukt: 

P1140017   Chili.

 


Minipenséer.


Våra minipenséer sådda 20:e januari:

Minipenséer.

 


Käppar i hjulen.

Vi har problem med att hitta foder (hö) till våra gotlandskaniner. Det råder höbrist. De som har hö kvar vill/vågar inte sälja för de behöver den till sina egna djur. Det här sätter käppar i hjulen för aveln. Vi måste ju veta att fodret räcker om vi ska ta kaninungar. Därför måste vi ändra avelsplanerna, det får bli "sommarkullar" i år och kanske kommer vi inte att hinna med att låta alla våra honor få ungar i år. Tråkigt men inget vi kan göra något åt om inte höfrågan löser sig.

  


Gotlandskaniner, nya kombinationer - Foto.

 

gotlandskanin

Gotlandskaninen Ohlala som undrar vad en kamera är för något.

Än dröjer det till årets kullar ska födas. Våren känns långt bort en gråkall dag som idag. Men planera kan man ju alltid. I år blir det en del nya avelskombinationer, det kommer att bli spännande !

 


Gotlandskanin.

 

Gotlandskanin och "sötnos":

gotlandskanin

 


Fröer.

 

Grönsaksfröer.

Paprikafröer. Chilifröer.

Denna vecka har vi kompletterat vårt fröförråd. Bl.a. med grönsaksfröer så som chili, paprika, tomat och gurka. Idag kom de sista fröerna i brevlådan. I slutet av denna månad är det dags att börja så. Först ut är chilipeppar.

Sorter: Gurka `Diva´, Bifftomat `Brandywine´(extra kul att det är en gammal sort från 1885), Tomat `Celano´, Paprika av "Bullhorntyp" `Astor´`Black Knight´`Thor´, Paprika `Marconi Rosso´, Paprika `King of the North´, Chilipeppar Cayenne mix, Chilipeppar `Chocolate Scotch Bonnet´. 


Kampfisken ändrar färg - Foto.

 

 

Kampfisk, marble

 

Vår nya kampfisk har redan ändrat färg och glänser nu mycket vackert i grönmetallic (förut var han mer mörkblå), så snygg !

 


Nyårsafton.

 

Vi önskar er ett Gott Nytt År ! 


Ny akvarieinvånare - Foto.

 

 

Kampfisk, marble.

Idag har det flyttat in en ny snygg kampfisk, lagom till jul.

Har tittat i några veckor på vackra kampfiskar från en uppfödare som visade dem på fb men som vanligt haft svårt att bestämma mig men så fick jag se att några av dem kommit in till en zoobutik i en stad nära oss och då var valet lätt. Fenformen på denna kallas plakat och de är ganska korta jämfört med de vanligaste man hittar i zoohandeln som kallas veiltail (slöjstjärt). Denna har en färg som kan ändras vilket kallas marble så det ska bli spännade att se hur han kommer att se ut framöver.

 


Matar småfåglar - Foton.

 

 

Domherre, Hona.   Domherre, Hane.

 


Snön lyser vit - Foto.

 

Vi brukar sätta upp en utegran till första advent. I år blev det lite senare, kvällen efter andra advent men det visade sig vara precis i rätt tid för nu har det fallit ett lager snö så granen är sagolikt vacker, tyvärr blir fotot inte riktigt rätt i färgerna:


Husrenovering.

Nya tapeter.

Vårt hus från förra sekelskiftet har varit ett ständig renoveringsprojekt ända sedan vi flyttade hit, eller nja vi började faktiskt redan innan vi flyttat in.
Nu har vi bott här i ca 15 år och det var dags att byta tapeter i hallen igen. Denna gång blev det en ganska mörkt blå tapet med växtmönster. 
Trappan ska målas också men en sak i taget...

Tapet: Boråstapeter - Nocturne.


Lunchgäst - Foto.

 

Fint besök som åt av våra solrosfrön:

Fasantupp

 


Silvertass - Foto.

 

 

Gotlandskanin

En av årets gotlandskaniner från vår uppfödning.
En trevlig kille som växer på fint. Silvertass färg kallas Chinchilla. Han stannar hos oss. Och kanske får han bli far till någon kull i framtiden. 


De sista - Foto.

 

Det blir mycket chilipulver till höstens grytor. Sista skörden ska snart torkas:

Chili.

 


Silvertass - Foton.

 

Gotlandskaninen Silvertass är en nyfiken och orädd unghane från en av årets kullar. I em var han inne och hälsade på:

Gotlandskanin.

Gotlandskanin.

 


Gotlandskanin - Foton.

 

Hos gotlandskaniner finns stor variation inte minst vad gäller "färgskalan".
"Lika som bär" ? Mor (Jenka) och dotter vid ungefär samma ålder:

Gotlandskanin, Jenka.   Gotlandskanin, hona. 

 


I den här bloggen skrivs det om våra gotlandskaniner, vår trädgård och odlandet däri samt livet i allmänhet.

«april 2019»
tiontofr
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Senaste inlägg
Gotlandskaniner - ungar.
Krokus.
Gotlandskaniner, parning.
Kiwano och Tomatsådd.
Förkultivering.
Aubergin.
Gotlandskaniner, parning.
Omskolning.
Våren i krukor.
Mars, väderomslag.

Arkiv
2019
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012